Kaj so piškotki?

Piškotek je datoteka, ki shrani nastavitve spletnih strani. Spletna mesta piškotke shranijo v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav in nastavitev, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Piškotki omogočajo spletnim stranem prepoznavanje, če je uporabnik že obiskal to spletno mesto in pri naprednih aplikacijah se lahko z njihovo pomočjo ustrezno prilagodijo posamezne nastavitve. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Zakaj so piškotki potrebni?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev; najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, brskanje po spletnih straneh pa je s tem bolj učinkovito in prijetno.Razlogov za uporabo piškotkov je več. Uporabljajo se za shranjevanje podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju spletnih storitev (npr spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju statistik o uporabnikih in obiskanosti spletnega mesta, o navadah spletnega uporabnika , itd. S pomočjo piškotkov lahko torej ocenimo učinkovitost zasnove našega spletnega mesta. Podrobnejše informacije o piškotkih so na voljo v priročniku informacijske pooblaščenke.

Seznam piškotkov na naši spletni strani

Piškotki spletne analitike, družabnih omrežij in piškotki tretjih oseb

 

IME PIŠKOTKA OPIS TRAJANJE DOMENA
_fbp Identifikacija uporabnika na Facebooku 1 ura 200zaposlitev.si
fr Identifikacija uporabnika na Facebooku 3 mesece facebook.com

Tr, act, csm, c_user, presence,

p, s, xs, reg_fb_gate, reg_fb_ref

Identifikacija uporabnika na Facebooku Trajanje seje facebook.com
datr, lu, presence  Identifikacija uporabnika na Facebooku   2 leti 200zaposlitev.si

Nujno potrebni pištkotki

Spletni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, se lahko obiskovalcu namestijo ob prvem obisku strani. Prav tako se ne izbrišejo z nestrinjanjem, ker brez njih spletna stran ne bi pravilno delovala.

IME PIŠKOTKA OPIS TRAJANJE DOMENA
 cookie_notice_accepted shranjevanje odločitve uporabe piškotkov 60 dni 200zaposlitev.si
__zlcmid Identifikacija uporabnika za uporabo Zendesk Chat 1 leto 200zaposlitev.si

 

Upravljanje in brisanje piškotkov

Če želite spremeniti način uporabe piškotkov v brskalniku, vključno z blokiranjem ali izbrisom, lahko to storite z ustrezno spremembo nastavitev brskalnika. Za upravljanje piškotkov vam večina brskalnikov omogoča, da sprejmete ali zavrnete vse piškotke, sprejmete samo določeno vrsto piškotkov ali pa vas opozori, da stran želi shraniti piškotek. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi enostavno izbrišete. Če spremenite ali izbrišete brskalnikovo datoteko s piškotki, spremenite ali nagradite vaš brskalnik ali napravo, boste morda morali ponovno onemogočiti piškotke. Postopek za upravljanje in brisanje piškotkov se razlikuje od brskalnika do brskalnika. Če pri tem potrebujete pomoč, lahko pogledate v brskalnikovi pomoči uporabnikom.

Socialna omrežja in druge storitve tretjih oseb

Na nekaterih straneh so vključene storitve spletnih servisov oz. socialnih omrežij (npr. Facebook gumbi za všečkanje objav). Te storitve lahko nastavljajo svoje piškotke. Na to, kako ti spletni servisi uporabljajo vaše podatke ne moremo vplivati. Priporočamo pa vam, da natančno preberete varnostne politike teh spletnih servisov in se seznanite, kaj se zgodi s podatki, ki jih ti spletni servisi zbirajo, ko uporabite njihove storitve.

Sprejmem
Ne sprejmem

Ponastavi piškotke